Dieta bezglutenowa to niekoniecznie nowa moda. Dla niektórych z nas to codzienność wynikająca z nietolerancji lub chorób. Jak poradzić sobie w sytuacji, kiedy spożywanie glutenu nie jest wskazane lub wręcz szkodzi?
Dla koga dieta bezglutenowa
Uważać na gluten powinny przede wszystkim osoby z poważnymi wskazaniami. Bezwzględnie wykluczyć należy go z diety chorych na celiakię. Dodatkowo, powinien go unikać każdy ze stwierdzoną nietolerancją oraz alergią. Dieta bezglutenowa jest jedyną formą leczenia wymienionych schorzeń. Obecnie wykluczanie glutenu stosuje się również u chorych na autyzm, zespół jelita drażliwego czy Hashimoto. Unikają go także osoby zdrowe, traktując dietę jako sposób zdrowego żywienia.
Bez glutenu - czyli jak?
Wykluczenie z diety glutenu to nic innego jak wyeliminowanie z posiłków trzech podstawowych zbóż - pszenicy, jęczmienia oraz żyta. Są to zbożna naturalnie go zawierające. Należy uważać wybierając produkty w sklepie. Niektóre z nich, jak artykuły owsiane, również mogą zawierać gluten. Dzieje się tak ze względu na bliską uprawę wyżej wymienionych zbóż, przechowywanie oraz przetwarzanie ich razem. Warto zatem zwracać uwagę na informacje zawarte na opakowaniach. Obecnie producenci zaznaczają, jeśli ich produkt jest bezglutenowy.
Trzeba pamiętać, że dieta bezglutenowa powinna być dobrze zbilansowana. Wykluczenie z niej po prostu produktów zbożowych może prowadzić do znacznych niedoborów wielu istotnych składników. Pszenica, owies czy żyto to elementy składowe wielu wartościowych odżywczo produktów. Należy zatem pamiętać, żeby skonsultować się z dietetykiem, który określi poziom witamin i składników mineralnych w organizmie i dobierze odpowiednio zbilansowane posiłki. Dobrym sposobem jest zastąpienie zbóż bogatych w gluten innymi jak ryż, proso, kukurydza, gryka, amarantus czy komosa ryżowa. Obecnie półki uginają się pod ciężarem produktów bezglutenowych, a więc jest w czym wybierać.
Nestlé Sinlac - dobry wybór przy diecie bez glutenu
W trosce o zdrowie dzieci, jak również dorosłych, firma Nestlé stworzyła produkt zbożowy odpowiedni przy diecie bezglutenowej. Zawiera kompozycję składników znakomicie uzupełniających dietę każdego, kto musi wyeliminować gluten ze swoich posiłków. Można go podawać przy rozszerzaniu diety dziecka już od 4 miesiąca życia. Dodatkowo, nie zawiera on białka mleka krowiego, laktozy oraz białka sojowego. Jest więc w pełni bezpieczny przy innych nietolerancjach i alergiach pokarmowych.

